Venner

Venner
Lekebil og en venn

søndag, oktober 27, 2002

27 oktober 2002 Hald Norsk dag




27 oktober 2002

27/10-02


.

Ja da var det dagbok tid i gjenn.
I dag er det litt under 14 dager til vi skal reise til Madagaskar. Passene våre er sendt til visumbehanding og alt det formele skal nå være i orden. Vi har begynt på malaria medisin for å sjekke ut om vi får noen bivirkninger. Både Mona og jeg har hørt fryktelige historier fra personer som har brukt denne typen medisin, så vi er ganske spendte. Den første tabeletten tok vi på Mandag og til nå har vi ikke hatt noen problemer, måtte det enda bare fortsette....

Uken på hald har gått veldig bra. Vi hadde "Norsk" dag på Onsdag. Da serverte vi fårikål og tilsørte bondepiger til middag. Vi fortsatte med skuespillet om Espen Askeladd som kappåt med trollet. Deretter hadde vi lynkurs i norsk folkedans, og så avsluttet vi med video fra de siste 14 dagene. Det hele må kunne betegnes som en stoor suksess, og reaksonenene fra våre internasjonale venner var udelt positive.

Forelesnngen om økonomsik historie denne uken var gnistrende. Vi fikk mange gode debatter, som belyste temaet fra mange forskjelllige vinkler.

På Torsdag reiste Jeg og Mona til Ålborg for å besøke min søster og hennes Keld for siste gang på 2 år. Vi kom frem torsdag kveld og skal reise i natt kl 01.15. Hele helgen har vært en studie i å leve det gode liv i Danmark. Med god mat, god drikke og hyggelig selkap . Det blir tøft å si farvell i kveld....

Ellers så har vi det bra begge to så vi snakkes sikkert neste søndag også. På gjensyn
Hallvor

søndag, oktober 20, 2002

20 oktober 2002 Hald

20 oktober 2002

20/10-02




Hei igjenn !
I dag er det søndag, og vi er atter en gang ferdig med en hektisk uke her på Hald internasjonale senter. Denne uken interkulturell kommunikasjon stått på programmet.

Vi har hatt besøk fra tre svært gode forelesere fra SIK ( senter for interkulturell kommunikasjon). I løpet av uken har vi vært igjennm flere krevende og morsomme øvelser, som hadde til hensikt å vise oss blant annet at vi står sterkere som en gruppe i stedet for enkelt individ. Uken har vært både underholdende og krevende, med tema som korrupsjon, diskriminering, etniosentrisme, kjønnsfordeling og forståelse av tid.

Det hele ble avsluttet med en øvelse hvor vi skulle designe en farkost som beskyttet et egg mot et fall på 6 meter. Alt vi fikk lov til å bruke var en binders, en serviett, 5 sugerør, et a4 ark og en rull med teip.
Det ble mange diskusjoner og jubelen var stor da vår patent stod i mot utfordringen.

Ellers så var jeg og Mona en liten tur i Oslo i går.
Vi hilste på gamle venner og sa farvell til venner vi ikke kommer til å se på nesten to år. Deretter fikk vi servert sushi og ostekake på Mitsus' sudhi bar.

Hele dagen var veldig koselig og på kvelden var det bare å reise tilbake til Mandal.
Neste uke skal vi ha litt om økonomisk histoie ( why are some so rich and some so poor ....)
Deretter skal vi ha nor sør problematik hvor vi blant anett skal diskutere tema som ekteskap mellom parnere fra foskjellige land... dette kan bli spennende.

lørdag, oktober 19, 2002

15 oktober 2002 Hald Hyttetur




15 oktober 2002

Hyttetur

Tirsdag 15/10-02
Denne helgen reiste vi på hytte tur ut til Høllen.

Rune som er en av fredkorps deltakerne her har et hus ute på en øy i området. Derfor reiste vi ut til øye med båt på Lørdags formiddag.
Denne helgen har vært helt fantastisk . Når vi kom til øya fikk alle som ville være med, sjansen til å reise ut på fisketur. Tross det sure været var det flere som aktet å prøve fiskelykken. Jeg og et noen andre var hjemme for å forberede kveldens aktiviteter.

Når kvelden kom samlet alle seg i stuen. Regnet pisket på rutene, det var god varme i ovenen og vi frotset i god mat/drikke og hyggelige venner.
Det hele var som klippet ut av en hvilken som helt Norsk hytte tur, bortsett fra at 50 prosent av deltakerne kom fra land som ikke har noen utpreget hyttetradisjoner.

tiden gikk med på samtaler, spill, turer, og en eksursjon for å se på krabber. På sønadg slappet vi av, vasket huset og reiste hjem blide og fornøyde ....

Senere på kvelden feiret vi bursdag til Abirs to år gamle sønn. Det hele gikk fredelig for seg, med kake, balonger og presanger til jubilanten.

09 oktober 2002 Dette har hendt












09 oktober 2002

Dette har hendt:


Ca februar:
Jeg får kontakt med Ravinala reiser gjennom Terje M Østrem på Norsk Hotellhøgskole. Svein Kjosavik som er Ravinalas’ kontakt person med oss kommer på besøk for å fortelle om et prosjekt som han og Per Ørjan Aaslid har lyst til å starte på Madagaskar. Prosjektet er tenkt finansiert av fredskorpset.

Ca mai/juni: Vi får vite av Per Ørjan at prosjektet som er beskrevet under har fått godkjennelse i fredskorpset. Jippi !!!!

Fredskorpset sender i dag ikke egne representanter ned til utviklingsland. I stedet er Fredskorpset med på å finansiere, i begrenset omfang, prosjekt som blir iverksatt på initiativ fra en partner i nord og en partner i sør. I dette tilfellet er disse organisasjonene Transgroup Hasina (partner i sør), og Ravinala Reiser (partner i nord).

Undertegnede har en avtaleperiode på 21 måneder. Avreisedato for oss er satt til 7. november 2002. Fredskorpset jobber for at unge mennesker fra ulike deler av verden kan møtes og arbeide sammen. Målet med samarbeidet er gjensidig læring mellom nord og sør. Slik kan vi gjennom Fredskorpset skaffe oss verdifull internasjonal erfaring, på en inspirerende og utfordrende måte. Deltakerne som er med på disse prosjektene må være mellom 22-35 år. Fredskorpset sender ikke selv ut representanter, men går inn med begrenset finansiell støtte til deltakerne som reier ut. Målet for Fredskorpset er at de aktivitetene som blir satt i gang er kompetanseoppbyggende for alle som er med i prosjektet. Mer informasjon om Fredskorpset finnes på internettsiden http://www.fredskorpset.net

Prosjektet som jeg og Mona skal delta på er delt i to. Vi skal til daglig delta i drift av et turoperatørselskap på Madagaskar. Dette turoperatørselskapet (Transgoup Hasina) samarbeider med et norsk selskap (Ravinala Reiser). Vår oppgave blir å legge opp forskjellige turer til norske/japanske/europeiske turister som kommer til Madagaskar. Fordi Mona snakker japansk vil japanske turister være en del av kundene vi søker. Det er snakk om 10 til 25 turer i løpet av et år, avhengig av respons. Transgroup Hasina eier også et lite vertshus med ca. 9 rom i den nest største byen på Madagaskar. Her vil vi ta imot forskjellige gjester fra små grupper, i tillegg til lokale gjester. Det er også et kjøkken på dette vertshuset som skal brukes i forskjellige anledninger til å lage norsk mat til de forskjellige norske turistene som kommer. Våre arbeidsoppgaver i dette selskapet vil dreise seg om alt fra å utvikle egen internettside for selskapet til å utarbeide gode rutiner for booking, regnskap og matlagning.
I tillegg skal vi være med å utvikle et større landområde på Madagaskar for turistformål.
Ravinala Reiser har bygslet en tomt på ca. 2000 mål på Madagaskar. På denne eiendommen er det planlagt et rekreasjonssted, en restaurant, en resepsjon, museum, kurs i håndarbeid og lignende. I første omgang er det også tenkt bygd mellom 10 og 20 bungalower som skal brukes til innkvartering av gjestene på senteret. Det er for øvrig samme selskap fra Madagaskar som skal drive dette senteret etter at det er i aktivitet.

Madagaskar har et av verdens mest unike plante og dyreliv. Øya som er verdens fjerde største, har vært skilt fra fastlandet i mer en 160 millioner år. Dermed har flora og fauna fått utvikle seg på egenhånd ulikt noen annen plass på jorden. Dette er selvfølgelig noe av det vi ønsker å fortelle våre gjester som kommer dit.

Våre arbeidsoppgaver for denne delen av prosjektet vil være å utvikle landområdet til turistformål slik at det kan bli konkurransedyktig, og kan skape inntekter som er med å skape en bærekraftig turistindustri på Madagaskar. I forbindelse med dette vil vi som fredskorpsdeltakere tilegne oss nyttig kompetanse og egenskaper som vil komme oss til nytte videre i arbeidssammenheng. Vi vil med dette prosjektet få tilgang på arbeidsoppgaver som vi ikke hadde hatt muligheten til som nyutdannede i Norge. Gjennom arbeidet på Madagaskar vil vi få muligheten til å videreutvikle oss yrkesmessig, få internasjonal erfaring og utvide vår utdanning til også å gjelde turisme utenfor Norge. I en senere arbeidssituasjon vil det være svært nyttig å trekke frem de erfaringer vi har hatt i dette arbeidet. Vi ser på dette som en mulighet for både å hjelpe et selskap i et utviklingsland, men også for å skape næringsvirksomhet overfor det den norske partneren i samarbeidet.

Vi får anledning til å lære mer på fresdropset sitt forberedelses kurs som skal holdes i Mandal fra den 7.- 29.oktober.

Mandal:
Vi kom ned hit søndag den 6 oktober.
Vi startet kl 0700 på morgenen og reiste ut til Vigra for å høre om de hadde billetter til oss. Vi var litt sene med å bestille biletter og akkurat dnne søndagen var starten på høstferien her i distriktet, derfor var det ikke mulig å oppdrive en eneste billett under 5000,- Derfor prøvde vi det andre alternativet, nemlig sjansebillett. Dette alternativet fungerte veldig greit. Vi fikk plass til Stavanger 1305 og kom oss videre derfra kl 1830. Så var vi i Krsitiansand kl 1910 og i Mandal ca kl 1950. Her ble vi ønsket velkommen av Ellen som er vår kurs leder. Hun hadde sørget for varm Pizza og god drikke til oss. Rommene ble fordelt og på madag morgen var alt klart for å starte på fredskopset sitt forberedningskurs her i Mandal-

tirsdag, oktober 01, 2002

Skal utvikle reiseliv på Madagaskar














Skal utvikle reiseliv på Madagaskar

Hallvor Lyngstad fra Fræna og Mona Nordstrand fra Sula på Sunnmøre drar i november på Fredskorps-oppdrag til Madagaskar. De skal bruke 21 måneder til å utvikle reiselivsnæringa i den afrikanske øystaten.




Halvor Lyngstad har et femårig mastergradsstudium ved Norsk hotellfagskole/Høgskolen i Stavanger. Mona Nordstrand har to årig studium i hotelladministrasjon. Dessuten har hun studert japansk.


7. november drar de til Madagaskar i regi av Fredskorpset.
_ Prosjektet vi skal delta i er delt i to. Vi skal delta i utvikling og drift av turoperatørselskapet Transgroup Hasina på Madagaskar.


Dette selskapet samarbeider med et norsk selskap, Ravinala Reiser. Vår oppgave blir å legge opp turer for norske, europeiske og japanske turister. Dessuten skal vi utvikle en egen internettside for selskapet og bidra til gode rutiner for booking, regnskap og matlaging. I tillegg skal vi være med på å utvikle et 2000 mål stort landområde for turistformål, forteller Halvor Lyngstad og Mona Nordstrand til Romsdals Budstikke.
Madagaskar er verdens fjerde største øy og ligger i Det indiske hav utenfor østkysten av Mocambique. Øya har omkring 16 millioner innbyggere og er kjent for sin vakre natur med urørte regnskoger sandstrender uten masseturisme.
_ Øya ligger så langt fra fastlandet at plante- og dyrelivet har utviklet seg uten påvirkning utenfra. 60 prosent av dyreartene på Madagaskar finnes der, og bare der. Dette gir Madagaskar et særpreg som kan utnyttes i markedsføring av øya som turiststed, sier Halvor Lyngstad og Mona Nordstrand.

Hensikten med slike Fredskorps-finansierte tiltak er kompetanseoppbygging og gjensidig læring mellom nord og sør. Det betyr utbytte både for samarbeidspartnerne på Madagaskar og for de to norske fredskorpserne. Prosjektet innebærer også at to personer under 35 år med bakgrunn fra reiselivsnæringa på Madagaskar, skal få et opphold i Norge.